Jól-léti szakmai anyagok

„Mindenkinek joga van a szabadságra és a személyi biztonságra”*

A 2020-ban alakult Jól-léti Bizottság tagjai olyan szakemberek, akik mindennapi munkájuk során az élet teljes spektrumát átfogó kérdésekkel foglalkoznak. Akik abban hisznek, hogy minden állampolgárnak joga van az emberhez méltó, igazságos élethez, a valódi társadalmi befogadáshoz. Akik azért dolgoznak, hogy Magyarország egy 21. századi, európai, gondoskodó, fenntartható jogállamként működjön. A Bizottság szakemberei vallják, hogy a mindenkori állam egyik legfontosabb feladata az emberek egzisztenciális és jogi biztonságának megteremtése.

A szociális terület az elmúlt évtizedekben marginalizálódott, a magyar állampolgárok jelentős része magára maradt. A Jól-léti Bizottság igen sokféle, az élet megannyi területét érintő problémával foglalkozik, és abban valamennyi területet képviselő szakember egyetért, hogy minden állampolgárnak joga van az emberhez méltó, biztonságos élethez.

A koronavírus-járvány rávilágított a Jól-léti Bizottság által kiemelt figyelemmel kísért társadalmi alrendszerek és csoportok sérülékenységére; arra, hogy a leszakadók még jobbak leszakadnak, az elesettek még inkább kiszolgáltatottak, és aki bajban van, csak magára számíthat. Továbbá még egyértelműbbé tette, hogy a tervezést és a konkrét lépések megtételét a tanulságok figyelembevételével kell megtenni. Nincs halogatni való idő: hozzá kell látni egy boldogabb, biztonságosabb társadalom kialakításához!

A bizottság tagjai az integratív megközelítést szem előtt tartva abban hisznek, hogy a különböző kulcsfontosságú humán területeken – mint az oktatás, az egészségügy vagy a szociális szféra – érdemi és tartós változást elérni önmagában nem, csakis együttműködve, egymást kiegészítve és támogatva lehetséges. Egy kormányváltás esetén az új vezetés fontos feladata az egyes területek harmonizálása, egységben való kezelése.

A bizottság a következő területekkel foglalkozik behatóan, így a szakemberek tanulmányaiból szerkesztett anyag az alábbi témákat tárgyalja:

  • A gyermekek és családok mentális egészsége, a fiatalok biztonsága; a gyermekszegénység, a gyermekjogok, valamint a család- és gyermekpolitika kérdése.
  • A mentális egészség problémája és kezelése; a kora gyermekkori traumatizáció hosszú távú hatása(i).
  • Az esélyegyenlőség és esélykiegyenlítés kérdése – a nemek közötti egyenlőség, valamint a fogyatékosságokkal és tartós betegségekkel élők helyzete.
  • A romák kirekesztésének felszámolása.
  • Az időskori gondozás.
  • Lakáspolitika: a lakhatás, az energiaszegénység, az izoláció kérdése.
  • Szociális szolgáltatások.

***

A Jól-léti bizottságban dolgozó szakemberek: Bacsák Dániel, Gyarmathy Éva, Herczog Mária, Jász Krisztina, Keveházi Kata, Meleg Sándor, Misetics Bálint, Morva Dorottya, Rauh Edit, Talyigás Katalin, Varga-Sabján Dóra.

* Az Emberi Jogok Európai Egyezménye.

A szakmai anyagok folyamatosan kerülnek fel, ide kattintva olvashatók, hivatkozással (egy-egy dokumentum teljes szövege) máshol is nyilvánosságra hozhatók.

A szakmai videók egyben is megtalálhatók ide kattintva