A COVID szorításában – járványhelyzet Magyarországon

Életünk a COVID alatt: 2021

Az L1 rövid felvételeket készített a tavaly tavaszi Covid-hullám történéseiről. A nyilatkozatok alapvetően nem pusztán arról szólnak, hogy milyenek a járványügyi tények (ezek sajnos két további hullám okán tovább romlottak, és jelenleg több mint 40 ezer áldozattam szomorúan rossz helyet töltünk be az érintett országot listáján), hanem, hogy mi történt a társadalom különféle helyszínein, szereplő csoportjaiban, érintettjei esetében.

A videókat a https://www.youtube.com/channel/UCaFHENqd7EBOLbha3em2QVg linket érhetik el. Ezen kívül művészek olvasnak fel szövegeket, ezek honlapunk nyitó oldalán láthatók.

  • Keveházi Kata a bántalmazó társadalomról beszél. A megrázó tények életünk részei, tennünk kell ellenük.
  • Kordás László, szakszervezeti vezető bemutatja, hogy a járvány alatti állapotok miként rövidítették meg a munkavállalókat.
  • Jász Krisztina a gyermekszegénységről beszél. Ez a soha meg nem szokható szörnyűsége az egyenlőtlen társadalomnak velünk él, és egyelőre kevés a remény, hogy lényegesen javul a helyzet.
  • Ezzel is összefüggésben Bíró Bori az L1 Jóléti Bizottságának feladatairól szól.
  • Vörös Imre alkotmányjogász a megpuccsolt alkotmányt ismerteti, továbbá, hogy elvileg mit lehet tenni. A video felvételekor a politizáló közvéleményben (és a pártokban) csak csekély visszhangot keltett Vörös Imre álláspontja. Ez azonban gyökeresen megváltozott, ma az alkotmány állapota és szerepe a politikai közbeszéd tárgya lett.
  • Kendernay János elemzi a magyar külpolitika állapotát, törekvéseit a 2021 tavaszi járvány időszaka alatt.
  • Nahalka István bemutatja, hogy az oktatásban miként jelentkezett a járvány hatása. Mai tudásunk alapján, vagyis egy évvel később még aktuálisabbnak látjuk a videót.
  • Az időskorúakat súlyosan érintette a válság. A járvány természete miatt sokan vesztették életüket, az időkorúak veszélyeztetettsége folyamatosan nőtt. Erről szólnak Karácsony Mihály és Jankovics Gyöngyi rövid előadásai.
  • Pusztai Erzsébet részletesen és szakszerűen (és azóta is folyamatosan) elemzi a járvány okait, hatásait, az egészségügyi szervezetekre gyakorolt hatásait, és hogy az állampolgároknak mi a dolguk a védekezésben.
  • Csillag István drámai és felvillanyozó előadásában mutatja be, hogy bár az emberek életminőségét a járvány súlyosan rongálta, a NER természete mit sem változott. Mondanivalóját a videó címe summázza: Jó zsebekben a válság

Kordás László:

Karácsony Mihály:

Vörös Imre:

Kendernay János:

Nahalka István:

Jankovics Györgyi:

Pusztai Erzsébet:

Csillag István:

Jól-léti szakmai szemszögből:

Bíró Bori:

Jász Krisztina:

Keveházi Kata: